• Hoe bepaal je de juiste framemaat

  Regelmatig krijgen we de vraag: "wat is de juiste framemaat voor mijn lengte?"

  Deze vraag is vrij eenvoudig te beantwoorden. Op het internet zijn genoeg tabellen te vinden die bij jouw lichaamslengte de juiste framemaat vermelden. Maar houdt er bij dit soort lijstjes rekening mee dat het slechts gemiddelden zijn. Ieder mens is anders gebouwd en lichaamsverhoudingen kunnen over het algemeen nogal verschillen. Zo hebben vrouwen ten opzichte van mannen vaak in verhouding langere benen en hebben mannen langere armen dan vrouwen. Dus om comfortabel te kunnen fietsen is de juiste framemaat een vereiste.

  Hoe je kunt meten om je framemaat te bepalen
  Methode 1:

  Er zijn verschillende manieren om de juiste framemaat te kunnen bepalen. De meest nauwkeurige manier is om je binnenbeenlengte.Ga hiervoor met de rug en beide hakken tegen een muur staan. Plaats de voeten 15 cm uit elkaar en meet vanuit de lies tot aan grond. Doe dit met de schoenen uit. Deze maat vermenigvuldig je vervolgens met 0.68. Dit is je framemaat hoogte. Let op: rond naar af naar beneden. Dus 54,7 wordt 54 cm.

  Methode 2:

  Een andere manier om de juiste framemaat te bepalen, is te meten vanaf de bovenzijde van je knieschijf tot aan de grond. Doe dit met de schoenen aan. Je zult begrijpen dat je dit doet met de schoenen die je tijdens het fietsen gaat dragen; dus niet meten met plateauzolen en hoge hakken.

  Is de lengte van het frame ook belangrijk?

  Absoluut! De lengte van het frame Een te lange bovenbuis met een te lange stuurpen, maken het fietsen onaangenaam. De nekspieren worden hierdoor te strak aangespannen en dit wil je voorkomen.

  Om de juiste maat te bepalen, plaats je beide handen bovenop de remgrepen. Zijn je armen licht gebogen, dan is de lengte goed. Zit te gestrekt, dan kun je beter een kortere stuurpen monteren. Bij een geringe afwijking kan het helpen de stuurbocht iets naar je toe te kantelen. Zo kom je iets rechterop te zitten en zal deze houding meer ontspannen aanvoelen.

  Ook bovenstaande methoden zijn gemiddelden. Voor de juiste afstelling en voor advies op maat kun je beter langskomen in de winkel. Wij kunnen je helpen met de juiste afstelling van je racefiets.

nl_NL_formal
× Waarmee kunnen wij je helpen?