Framemaat bepalen

 
Hoe moet je je framemaat van je (klassieke) racefiets opmeten…

De klassieke racefiets wordt het meest gebruikt als racefiets, toerfiets of singlespeed. En wordt zowel voor sport als voor woon-werkverkeer gebruikt. De bovenbuis is evenwijdig aan de weg, waardoor het frame meer stabiliteit en ondersteuning krijgt.

Jouw framemaat meten

De framemaat wordt bepaald door de lengte van de zitbuis te meten in centimeters (C.T.). In onderstaande instructie wordt uitgelegd hoe je een klassieke racefiets moet opmeten.

Racefiets frame
Stap voor stap

De framemaat die belangrijk is, is de hoogte van het frame. We willen er zeker van zijn dat je de framemaat kiest die het beste bij je past, zodat je zo soepel en veilig mogelijk op kunt rijden.

 
Hoe begin je

Weet je niet waar je moet beginnen? We zijn hier om te helpen:

1. Identificeer de bovenkant van de zitbuis, waar de zadelklem de zadelpen vasthoudt. Identificeer het midden van de trapas (het is de as die de crankarmen bij elkaar houdt).

2. Meet de afstand tussen de twee punten (C-T) – dit is de lengte van de zitbuis.

3. Noteer uw meting in zowel centimeters (cm) als inches (tot op de dichtstbijzijnde halve inch).

4. Center to Top (C-T) – Dit is de lengte van de zitbuis, gemeten vanaf het midden van de trapas tot de bovenkant van de zitbuis.

5. Metrisch (cm) – Racefietsen worden gemeten in centimeters.

Een andere manier van meten

Omdat wij ervan uitgaan dat je fietst met het onderste gedeelte van je been. Kun je ook heel gemakkelijk meten zoals op bovenstaande foto. Je neemt de maat vanaf de grond naar de bovenzijde van je knieschijf. Dit is (ongeveer de maat die je moet hebben voor je racefiets. Meet je bijvoorbeeld: 56,3 cm. Dan is jouw ideale framemaat: 53 cm ct. (centre-top) gemeten. Mocht je er niet helemaal uitkomen. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Reparatie? Wij halen je fiets!
× chat