Een interview met Mister Vélo

Een interview met ‘Mister Vélo’

Atelier Mister Vélo is ontstaan vanuit passie en liefde voor het wielrennen. Als trouwe wielerfan stond Erik Plas (de drijvende kracht achter Mister Vélo), al heel jong, de renners uit de Tour de France toe te juichen. “De vakanties in Frankrijk waren altijd geweldig!”. “Met name wanneer hij met mijn ouders een etappe in leve de lijve kon bijwonen. Onvergetelijke vakanties waren dat!”. De heroïek en het afzien hebben me altijd geboeid. En nog steeds. Want wanneer ik een mooie wielerwedstrijd kijk, voel ik altijd een beetje emotie opkomen. 

Erik Plas
Wat vind je van de wielersport wereld?

Het wielrennen kent toch ook minder mooie kanten? Erik pareert mijn vraag vrijwel meteen en stelt me de retorische vraag: ja, welke sport kent geen schaduwzijde?”. Neem nu het basketbal. Een andere passie van mij. De meest dichtgetimmerde sportorganisatie ter wereld, is wel de NBA. Volgens mij weet niemand wat daar precies gebeurt. Er wordt nauwelijks in het openbaar gesproken of iets naar buiten gebracht. Alles blijft daar potdicht. Denk jij dat al die kerels alleen maar boterhammen pindakaas eten? “Ik geloof daar helemaal  niets van!”.

… en wat doe je op dit moment?

Op dit moment heb ik mijn atelier aan de Peizerweg 97 in Groningen. Ik werk hier vanuit mijn loods aan vintage racefietsen maar bovenal aan mijn eigen fietsenlijn die op een duurzame manier tot stand komt. De fietsen zijn geheel op maat gemaakt.

Oh, je ben je op de groene toer?

Jazeker! Dat is altijd het hoofddoel geweest. Het is wel grappig om te zien dat zo langzamerhand meer fietswinkels   zijn die dit als marketingtool inzetten. Voor mij was het vanaf de start zonneklaar: “ik wilde iets bijdragen aan een groener milieu en dat doe ik met het recyclen van fietsen. Vanuit mijn atelier bedenk en creëer ik mijn eigen duurzaam fietsenlijn. Ik maak nieuwe fietsen uit afgedankt schroot. Fietsen die het daglicht niet meer kunnen verdragen zeg maar, die blaas ik nieuw leven in.

Hoe ben je eigenlijk begonnen?

‘Hoe komt iemand uit Groningen er nu bij om zijn passie tot een klein wereldbedrijf te maken?’

In 1997 ben ik als marketingdeskundige gestart met een marketingcommunicatie bureau in het centrum van Groningen. Na mijn HEAO-opleiding aan de Hanzehogeschool voelde ik de drang gelijk voor mijzelf te beginnen en zo geschiedde. In een prachtig pand aan het Damsterdiep 38, van voormalig koffiebranderij TikTak, begon ik mijn reclame ontwerpbureau. Hier bedachten we de meest uiteenlopende reclamecampagnes voor grote en kleine bedrijven.

10 jaar later verkasten we met ons bureau naar de A-weg. Hier hadden we een groot loft gekocht op de bovenste etage van een oud pakhuis. We kregen nog meer opdrachten en nog meer personeel maar in 2008 kwam de kredietcrisis en in 2014 was de communicatiekoek wel een beetje op. Ik ben toen een psychologiestudie gestart, maar deze heb ik door het succes van Mister Vélo nooit kunnen afgeronden helaas. maar goed hoe tof is het om je geld te verdienen met een passie. Een liefhebberij die als hobby begon. En dat je nu vele fietsen wereldwijd hebt rondrijden die door jouw handen zijn geweest?!

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Wat ga je hierna doen? Je lijkt me nogal het type dat lastig kan stilzitten. Blijf je altijd in de fietsenbranche actief? “Nu, een andere passie van mij is schrijven en fotograferen. Daarnaast ben ik vaak in de natuur te vinden, studeer graag en ben breed geïnteresseerd. Fotografie en verhalen smelten samen op mijn Instagrampagina. Mijn achtergrond en ervaring in de Marketing & Communicatie kan ik ook niet helemaal loslaten. Want laten we eerlijk zij; zo kom ik aan mijn klanten. Ik ga me ongetwijfeld wel weer eens inzetten voor andere bedrijven”. We hebben in het verleden zulke mooie dingen opgebouwd en creatieve ideeën ontwikkeld. het zou zonde zijn omdat helemaal te laten varen.

En wat bereft Mister Vélo… dat is en blijft een ‘experiment’, een reis waarin ik veel leer, over merken, de techniek en over klanten. Ik reis voort en zie wel wat er verder op mijn pad komt. “Het is in ieder geval erg tof als ik zie wat ik in de afgelopen tien jaar heb bijgeleerd over iets waarvan ik eigenlijk geen weet had.

De fietsen van Mister Vélo worden zowel in Nederland als ver daarbuiten verkocht aan liefhebbers van ‘oude’ modellen. En aan klanten die, net als Erik, hun groene voetprint willen achterlaten. 

Reparatie? Wij halen je fiets!
× chat