Story

RIH Amsterdam

RIH Super Course

In 2017 werd ik gebeld door iemand die mij erop wees dat er een oude RIH in Haarlem te koop stond. Het verhaal van RIH fascineert me, dus besloot ik datzelfde weekend af te reizen naar Haarlem. Groningen-Haarlem is een kleine 2,5 uur rijden, maar dat had ik er graag voor over.

Het was een mooie dag en ik was wel gewend aan een ritje door de polder. Toch voelde het wat overdreven om zo lang in de auto te zitten voor een oude racefiets. Maar ik was gevallen voor het verhaal van RIH en zo gebeurde het. Met een gezonde dosis opwinding vervolgde ik mijn weg en mijmerde ik verder.

The history of the RIH brand

RIH Amsterdam is opgericht in 1921 door de broers Willem en Joop Bustraan. Zij waren een van de eerste framebouwers die lichtgewicht frames konden bouwen. De winkel was gevestigd aan de Westerstraat 150 in Amsterdam, in de wijk de Jordaan. Wim Bustraan was een echte vakman, een perfectionist. De winkel was alleen ’s middags open zodat Wim ’s ochtends ongestoord zijn gang kon gaan. Boven de winkel soldeerde hij de buizen aan elkaar. Wim heeft voor veel kampioenen fietsen gebouwd. Van Gerrie Kneteman tot Leontien van Moorsel. Iedereen wilde een fiets van RIH uit Amsterdam.

Toen de gebroeders Bustraan stierven, nam Wim van der Kaaij begin jaren zeventig de winkel over. Omdat RIH inmiddels een samenwerking was aangegaan met Cové Venlo, mocht Van der Kaaij maximaal 250 RIH-fietsen per jaar bouwen. Van der Kaaij ging in 2012 met pensioen, omdat er geen opvolger was. In een loods in Amsterdam-Noord worden sinds 2013 weer stalen fietsen van het merk RIH gebouwd.

Inmiddels was ik aangekomen op mijn adres in Haarlem. Ik stond voor een wit statig pand in een chique buurt. De bewoner ging verhuizen en alleen de RIH Sport stond nog in de woonkamer. Het was vergane glorie, daar bestaat geen twijfel over! Heb ik daar zo lang voor moeten rijden? Dacht ik. De eigenaar vertelde dat hij de fiets ooit van een buurman had gekregen en dat die vooral buiten in de tuin had gestaan.

RIH super Course gerestaureerd
Oude RIH Amsterdam
Een mooie fiets in erbarmelijke staat

Het was niet helemaal zoals ik me had voorgesteld. De verflagen hingen aan het frame en de decals waren nauwelijks zichtbaar. Maar bij nadere inspectie bleek het toch, ondanks de staat van de fiets, een interessant project om te restaureren. De deal was dan ook snel gesloten en ik ging met mijn trofee terug naar Groningen.

“Een RIH-sport in erbarmelijke staat, wat moet ik daar nu mee?”. Ik relativeerde dat het een mooie reis was geweest en dat ik een verhaal rijker was. Maar zeker ook tevreden met de aanschaf van een merk met zoveel historie.

Een paar maand later…

Enkele maanden nadat ik de fiets veilig had opgeborgen, kwam er iemand uit Den Haag mijn winkel binnen. Hij vroeg of ik toevallig een oude RIH had staant. Na enige aarzeling besloot ik hem mijn ‘kostbare’ RIH te tonen. Helaas moet ik bekennen dat ik heb toegegeven. Het was een kwestie van gunnen en hij bood me een eerlijke prijs. Voordat ik grondig onderzoek kon doen naar het model in kwestie, was ik de racefiets al verkocht. Maar zo gaan die dingen. De fiets was in ieder geval niet verloren.

Maanden later kwam de nieuwe eigenaar met ‘mijn’ oude RIH op de proppen. Hij heeft het frame professioneel laten spuiten en voorzien van nieuwe decals. Nu kun je in zo’n situatie doen alsof je een purist bent, maar ik vond het eindresultaat prachtig. En als kers op de taart werd mij gevraagd om het nieuw gespoten frame op te bouwen met mooie Campagnolo onderdelen die ik had liggen.

De historie, het verhaal, een tevreden klant en een mooi project op mijn palmares rijker; dat is de reden waarom ik dit werk doe.

NB. in tegenstelling tot wat vaak wordt gesuggereerd, komt de naam RIH niet van: Rijwiel Industrie Holland. RIH is de naam van de zwarte Arabische hengst uit de boeken van Karl May. Het betekent wervelwind of orkaan.

Reparatie? Wij halen je fiets!
× chat